Search This Blog

Saturday, 12 February 2011

VaLeNtInE DaY

AssALaMuALaiKUM,..
SeJaRaH VaLeNtInE dAy
tAnGGaL 14 FeBRuArI 270 M, St VaLeNtInE dIbUnUh KeRaNa PeRtENTAnGaNnYa (PeRtELiNgKaHaN) dENgAn kUaSa RoMaWi PaDa WaKtU iTu iAiTu RaJA CLauDiUs II ( 268-270M). uNtUK mEnGaGuNgKaN dIa, yG dIaNgGaP sImBoL KeTaBaHaN, kEbERAnIaN dAn kEpAsRaHaN dALam MenGHaDApI cUbAAn HiDuP, mAkA paRA pENgiKUtNYa mEmPeRiNGaTi KeMaTiAn St VaLeNtInE sEbAgAi UpAcArA kEaGaMaaN.


TeTaPi sEjAk AbAd 16M, UpAcArA kEaGaMaaN tERsEbUt bERaNsUr hILaNg DaN bERuBaH mEnJaDi "UpAcArA bUKaN KeAgAmAAn". HaRi VaLeNtInE kEmUdIaN dIhUBuNGkAn dENgAn MaJlIs & PeStA JaMuAn KaSiH sAyAnG BaNgSa RoMaWi KuNo YaNg DiSeBuT "SuPeRCAlLs" YaNg JaTuH PaDa 15 fEbrUarI.


sEtElAh oRaNg2 RoMaWi ItU mASuK aGaMa NaSrAnI (KrIsTiAn), pEsTa sUpErCaLiS kEmUdIaN dIKAiTkAn dENgAn KeMaTiAn St VaLeNtInE. PeNeRiMaaN UpAcArA kEmAtIaN St VaLeNtInE sEbAgAi HARi "KaSiH SaYaNg" Juga dIKaItKaN dENgAn KePeRCaYaaN oRaNg ERoPaH BaHawA wAkTU "KaSiH sAYAnG" itU mULaI bERsEmI " BaGaI bUrUnG JaNtAn & BeTiNa" PaDa TaNggAL 14 fEbRuArI.


DaLaM bAhAsA pErAnCiS NoRmAnDiA, pAdA aBaD pErTEnGaHaN tERdApAt KaTa " GaLeNtInE" yAnG bERmAkSuD "gAlAnT @ cInTa". PeRSamAAn BuNYi "GalEnTiNe & VaLeNtInE" MEnYEbAbKaN oRaNg BeRFiKiR sEbAiKnYa gOLoNGaN mUDa MuDi  mEnCaRi PaSanGan HIDUPnYa PaDa 14 FeBrUaRi,. DEnGaN PErkEmBaNGAn zAMaN sEoRaNg "MaRtYr" bERnAmA St VaLeNtInO mUnGkIN aKaN tERuS tERsaSAr JaUh pEnGeRTiAn VaLeNtINe,. MaNuSiA pAdA zAmAn SEkArANg tIdAk LaGi MeNgEtAhUI dENgAn JeLaS aSal UsUl hArI VaLeNtInE. dImAnA PaDa ZamAn SekArAnG InIoRaNg MenGEnAl VaLenTInE mELaLui gREEtiNG CaRd, pEsTa PeRSauDaRaaN, bERtUKaR2 HaDIaH dAn SEbAGaINyA tAnPa IngIn MenGeTahUI sEJaRaHnYA lEbIh 1700 tAhUN LALu.


ULaSaN
 DaLaM pApEr BERITA HARIAN aRiNi MeNyAtAkAn sAuDi sEkAt pRoDuK BeRbEnTuK HaTi, mErAh sEhInGGa 14 FebRuArI,. aNtArA pEtIKaN lApORaNNYa " PEGAWAI HAA(SURUHANJAYA AMAL MAKRUF NAHI MUNGKAR) SUDAH MEMBUAT PEMANTAUAN SEJAK BEBERAPA HARI SEBELUM HARI KEKASIH, MEMINTA PENIAGA MENYIMPAN SEMUA PRODUK BERWARNA MERAH HINGGA SELEPAS HARI BERKENAAN",.


TiNdAkAn SauDi sAnGaT BaGuS uNtUK kITa YaNg BeRAgAmA iSLaM & MuSLiM,. tInDaKaN tErsEBuT cOnToH yG sAnGaT bAgI bAgI sEbUaH NeGaRa iSLaM,.

hArI VaLeNtInE nI sEbENaRnYa LEbIh kEpAdA mEnGINgATi KeMaTIaN St VaLeNtINe,. aKu sEnDiRi bArU nI tAhU SejArAh sEbENaR HaRi vAlEnTiNe,.. mAkLUmAt Ni PuN aKu GooGLe jE HeHeHe,. hArAp Leh ShArE dENgaN KorAnG sEmUa eK,.. 

sO kItA sEBaGaI OrAnG iSlAm YaNg aDa aSaS aGaMa, fIKiR sEnDiRi, wAjAr KaH kiTa mEnYAmbUt HaRi VaLeNtInE DaY aTaU dAlAm TeRJeMaHaNanNYa "HaRi KekASiH",. HaRi kEkAsIh jUGa bOLeH dIeRtIKan sEBaGaI hArI bERKaSiH sAyAnG,.. 

kEnApA hAnYa SaTu HaRi Je Ada HaRi KaSiH SaYaNG sEDAnGKaN KIta MeNghaRaP seTiAp HaRi KaSiH SayAnG yaNg kITa pERoLeh LeBiH BaIk DarI seMaLaM? TaK KaN nAk TunGGu LaGi SaTU tAhUN bArU aDa peNiNGkAtAn & tErJeMaHaN KasIh SaYaNG? sO fIKir2KaN LaH,.

pAdA aKU, aKu MeNGhaRaPKa sEtIaP HaRi AdALaH HaRi BeRKaSiH sAYaNg kErAnA mELaLui KaSiH sAyanG yAnG aKu  PeRoLeHI sEmAnGaT AkAn sEnTIaSA mEkAr hArUm MeWAnGi,. dAn SeTiaP hArI yAnG aKU LaLUi, aKu PeRlUKaN kASiH sAYaNg yAnG iNDaH & tULuS,..
AkU hArAp cOrETan aKu KaLi nI bOLeH BagI ManFAAt kITa BeRsAmA,.. aKu sEKaDaR BeRkONgsI pE yAnG MaMpU jE,.. JuMpA lAgI dIcORetAn AkAn DatAnG,.. TaTa TiTi tuTU,..
No comments:

Post a Comment