Search This Blog

Friday, 11 February 2011

PeTuA bAhAn MaKaNaN

Ok KaLi Ni aKu KoNgSIKaN pEtUa KaTeGoRi MaKaNaN LaK,. sEmOgA bOlEh BaNtU kORaNg sErbA sEDiKiT heHeHe


KeKaLKaN kEsEGaRaN mINyAk
MaSuKkaN bebErApA SuDu sAntAn PaDa MinYaK mAsAk yAnG tElAh DiGuNaKaN. kEmUdIaN bIarkAn SeKeTiKa. hAsIlNya MinYaK tErSeBuT TiDak aKaN BeRUbAh rAsA Atau BerBaU HaNgIt ( tEnGiK). dAn Ia bOLeh DiGunAkAn SeMuLA,..


BaWaNg GoReNg LeBiH TaHaN LaMA
UnTuK MeNdApAtKaN bAwAnG gOrEnG YaNg TaHaN LeBiH LaMa, MuLa2 rEnDaMKaN bAwAnG YaNg TeLaH dIMaYaNg Ke DaLaM Air GaRaM sElAmA 10 MiNIT. bILaS dENgAn aIR BeRSIH. GoReNgKaN BaWaNG tERSEbUt dIaTaS ApI SEdErHanA hiNGGa GaRiNg.. sElEpAs ItU sImPaNkANYa dIdALaM bEkAs KeDaP UdArA. InSyaaLLaH BaWANG gOReNG aKaN TaHaN lEbIh LaMa & TiDaK MuDaH LeMaU,..kArIpAp LeBiH rAnGuP
UnTuK MeNgHAsILkAn KuLiT KaRiPaP LeBiH RaNgUP & SeDaP dIkUNyAh, MiDaH SaHaJa,.. sEbElUM MeNgAdUN MaRjErIN BeRSamA TepUnG GaNdUm, PaNaSkAn MaRJeRiN YaNG TeLaH dIsUKaT BeRSamA SetENgAh CaWaN mINYAk MaSaK. BiArKaN MeNdIdIh. tUaNgKaN mINyAk TaDi kE DaLaM aDuNaN TePuNg. KeMuDiAn BoLeHlAh dIuLi sEpErTi bIaSa. HaSiLNyA KaRiPaP aKaN LeBiH rAnGuP dAn EnAk,.


NaSi LaMbAt BaSi
SetIaP hArI SeSeoRaNg ItU aKaN MaKaN NaSi sEKuRAnG2nYa 2KaLi SEhArI. JiIkA aNdA tIdAk MaHu NaSi YaNg DiMaSaK cEPaT bASI, BiLa NaSi MeNdIdIH, MaSuKKaN dUa TiGa KuNtUM bUNgA CeNgKIH & sEDiKIt GaRaM. InSyaaLLaH NaSi BuKaN sAhAjA lAmBaT BaSi, MaLaHaN bAu LeBiH WaNGI,..


KeKaLKaN mAnIS TeMpOyAk
TeMpOyAK YaNg sEdAp RaSaNyA IaLaH tEmPoYaK yAnG dIkIs IsINyA sEBaIk sAhAJA bUaH dUrIaN jAtUh Ke TaNaH. sETeLaH IsINyA dIKiKiS, SIMpAnKaN dIdALaM bEkAs KeDaP UdArA & MaSuKKaN kEdALam PeTi SejUk,.. iNSyAALLah RaSAnYa AkAn TeTaP sAmA WaLaUpUn SeTeLaH dISiMPaN AgAk LaMa. SeLaMaT MeNcUBa,..

ciLI KeRiNG tAHaN LebIH LamA
JiKa InGIN meNYiMPaN cILi KeRiNg yAnG TeLaH DImESiN DIdALaM PeTI sEJUK sUPaYa Ia TiDaK BeRCeNDaWAn, SeTeLaH dIMeSiN PaStIKaN cIlI TeRSeBuT dIPaNaSKaN bERsAMa SEdIKIt GARaM HaLUs. PaNaSkAn SehINggA KeRiNG aIRnYA. SeTeLaH SeJUK MaSuKKaN kE DaLaM BeKaS TeRTuTuP DaN BoLeHLaH dIsImPaN dALam PeTi SeJuK,..
KeNtAnG tAhAn LaMa
JiKa TeRLEbIh KuPaS kEnTaNg? sUpAyA kEnTaNg tIdAk cEpAt bUsUk dAn MeNGELaKKaNNYa DaRi PeMbAzIrAn, ReNdAmKaN KeNtAnG YaNg BeRLeBiHaN KE DaLaM aIr sEjUk yAnG DiCaMpUrKaN dEnGaN sEtItIs cUKA. KeMuDiAn sIMPaNKaNNyA dIdAlAm PeTi sEjUk. InSyAALLah Ia aKAn tAhAn sEhInGGa 4 aTaU 5 hArI,..

KeLapA PaRuT tIdAk MuDaH BaSi
KeLaPa yAnG TeLaH dIPaRuT TiDaK tAhAn lAmA KerAnA iA mUdAh bAsI.UNtUk MeNgElAkkAn KeLaPa TeRseBuT basi, SiMpAn KeLaPa pArUt TeRseBuT DAlAm DiTeMpAt beKu. ApABiLa hEnDaK mEnGGuNaKaNNyA, kELuArKaN iA dAn CuRaH dGn aIr pAnAS Yg BaRu MeNdIdIH. BiArKaN sEjUk DaN KiSaR GuNa MeSiN PeNgIsAr UnTuK dApAtKaN PaTi SaNtAn,.. DeNgAn CaRa InI PaTI SaNtan AkAn LeBiH PeKaT,.

No comments:

Post a Comment