Search This Blog

Saturday, 26 February 2011

CoReTaN : dOa

AssALaMuALaIkUm,..


DoA aGaR dApAt mEmBaYaR hUtAnG
Ertinya: Ya Allah, cukuplah dengan yang dihalalkan oleh Engkau, jauhkanlah dari yang diharamkan oleh Engkau, layakkanlah aku dengan anugerah Engkau, jauhkanlah daripada mengharap-harap selain dari Engkau.
dOa sUpAyA dIaMpUnI ALLaH dArI sEGaLa KeSiLaPaN
Ertinya: Ya Allah! Ampunilah dosaku, kesalahanku, kebodohanku segala sesuatu yang melampaui batas dan segala yang Engkau lebih mengetahui dariku.
DoA uNtUk KeDuA iBuBaPa
Ertinya: Ya Allah! Ampunilah aku dan ibu bapaku, dan kasihanilah keduanya sebagaimana mereka mengasihaniku sejak kecil.
DoA uNtUk KeBaHgIaAn kELuArGaErtinya: Ya Tuhan kami! Berilah kami Isteri kami, anak cucu kami semua menggembirakan hati dan jadikanlah kami sebagai ikutan orang-orang yang taqwa.

dOa mOhOn dArJaTErtinya: Ya Allah! Sesungguhnya aku ini lemah maka kuatkanlah aku dan aku ini hina maka muliakanlah aku, dan aku fakir maka kayakanlah aku, wahai Zat yang amat pengasih.

dOa mEmInTa kEiNgInAn dIKaBuLkAn ALLahErtinya: Ya Allah! Engkau mengetahui apa yang aku sembunyikan dan apa yang aku lahirkan terimalah uzurku.

dOa mOhOn DijAuHi dArI kEjAhAtAnErtinya: Ya Allah! Aku berlindung kepada Engkau daripada kepayahan kemalangan, daripada jurang kecelakaan dan dari kemalangan nasib dan ejekan musuh.


dOa kEtIkA DaLaM kEsEmPiTaN


Ertinya: Ya Allah! Aku berlindung kepada Engkau daripada duka dan susah dan berselindung daripada lemah dan malas dan berlindung daripada takut dan bakhil dan berlindung daripada banyak hutang dan penindasan orang.        dOa mEnGhILaNgKaN kEmArAhAn


Ertinya:Ya Allah! Ampunilah dosaku dan hilangkan marah hatiku dan selamatkanlah aku dari syaitan.DoA mEmOhOn dItEtApKaN ImAn dALaM iSLaM


Ertinya: Ya Allah! Perbaikilah urusanku, tetapkanlah aku dengan perkataan yang tetap teguh di dunia dan akhirat.SeLaMaT bErAmAL ^__^

No comments:

Post a Comment